Jó-e okos rendszer kiépítéséhez a műanyag redőny?

Az automata redőnyök az otthonok kényelmét és energiahatékonyságát növelik többfajta módon is. Az automata redőny jellemzően két tulajdonsággal rendelkezik: az egyik, hogy felhúzását és leengedését nem kézi erővel kell végezni, hanem ebben egy elektromos motor segít. A másik, hogy ezen redőnyök az okos otthon részeként is funkcionálhatnak, tehát távvezérelhetőek, időzíthetőek vagy működésük érzékelők által küldött jelekhez is kapcsolható.

Az okos otthonok lényege az intelligens és összekapcsolt eszközök használata, amelyek lehetővé teszik az otthoni környezet számos elemének automatizálását, távoli ellenőrzését és optimalizálását. Megadható mikorra fűtse vagy hűtse le a lakást a légkondicionáló, induljon-e el a mosógép vagy kapcsolódjon fel a lámpa az ajtó előtt. Ehhez tud illeszkedni az árnyékoló is.

Megadhatjuk, hogy erős napsütés esetén automatikusan ereszkedjen le a műanyag redőny, ezzel is megőrizve a lakás kellemes hőmérsékletét, vagy éppen télen pont fordítva eljárva segíthetjük a fűtést. Az automata redőnyök lehetővé teszik az otthoni hőmérséklet és fényviszonyok szabályozását, ami segít csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket.

A redőnyök kezelése kényelmesen, akár ágyunkból is történhet, legyen szó akár a felkelő nap fényeinek beengedéséről vagy éppen az alvás intim és kellően árnyékolt szférájának megteremtéséről. A redőny esti leengedése a lakás biztonságát is növeli.

Az automata redőnyök integrálása az okos otthon rendszerébe általában viszonylag egyszerű folyamat, a szerelés idejét alig növeli meg. A rendszer lelke jellemzően egy interneten keresztül elérhető vezérlő, applikáció amiben ellenőrizhetjük és szabályozhatjuk csatlakoztatott eszközeink működését. Az árnyékoló esetében ezt a rendszert kell összekötni az elektromos motor vezérlésével és azokkal az esetlegesen telepített érzékelőkkel, amik alapján a fényviszonyokat monitorozhatjuk.

Az okos árnyékolók kiépítésénél érdemes lehet alumínium redőnyben gondolkodnunk. A műanyag redőny ugyan olcsóbb, de sérülékenyebb, az automata működtetéshez a műanyag redőnylécek néha túlzottan könnyűek.